A széndioxidnak nagy szerepe van a szőlő életében |
|
Áder János köztársasági elnök Villányban bebizonyította, hogy nemcsak a klíma tudományában, de borászati szakmában sincs otthon!
A Köztársasági Elnök Villányba a borászok körébe is elment a klíma tudományából igazságot osztani. Áder János, államfő meg van arról győződve, hogy minden bajunk forrása a széndioxid.
Reményi Károly, akadémikus, reális zöldek tiszteletbeli tagja mintegy félmillió évre visszamenőleg vizsgálta az összefüggést a széndioxid és a hőmérsékletváltozás között. Ez idő alatt lezajlott több jégkorszak, és több jelentős változás a széndioxid koncentrációban. Reményi akadémikus szerint, ha a hőmérséklet növekszik, pár száz vagy pár ezer éves késéssel követi azt a légköri széndioxid mennyiségének a növekedése. A tudomány művelője szerint nem a széndioxid okozza a melegedést, hanem a melegedés váltja ki a széndioxid koncentráció emelkedését. A villányi borászok tapasztalata Reményi kutatásait támasztja alá. Villányban eddig a klímaváltozás pozitív hatásait érezték. Amíg korábban öt évjáratból egy-kettő, addig mostanában három-négy nevezhető nagy évjáratnak. Szekszárdon a kadarka, a kékfrankos mostanában nagyobb hangsúlyt kap, ezek tipikusan azon fajták közé tartoznak, amelyek a változásra izgalmas, jó válaszokat tudnak adni, Áder János által javasolt idegen fajtákért a villányi borászok nem lelkesedtek.
Heimann Zoltán szekszárdi borász érti a mesterségét.
A borász szerint a felmelegedés miatt a szőlőnek nagyon magas lesz a cukorfoka, az abból készülő bornak pedig az alkoholtartalma, amit a fogyasztók nem kedvelnek, mert a bor elveszítheti “üdítő jellegét”.
Valóban a széndioxidnak nagy szerepe van a szőlő életében. A szőlő, mint minden zöld levelű növény napfény és a benne található klorofil katalitikus hatása folytán a levegő széndioxid tartalmából cukrot állít elő oxigén gáz egyidejű felszabadulásával.
Szekszárdon a kadarka, a kékfrankos mostanában nagyobb hangsúlyt kap, ezek tipikusan azon fajták közé tartoznak, amelyek a változásra izgalmas, jó válaszokat tudnak adni. A jelek szerint Áder János idegen szőlő fajokra vonatkozó javaslata Villányban nem lesz nyerő. A borkészítéssel fél évszázada foglalkozó Tiffán Ede villányi borász a találkozón megjegyezte: Villányban eddig a klímaváltozás pozitív hatásait érezték. Amíg korábban öt évjáratból egy-kettő, addig mostanában három-négy nevezhető nagy évjáratnak.
Gere Attila villányi borász azt mondta, ő nem érzi az éghajlatváltozás hatását, ugyanakkor Vesztergombi Ferenc szekszárdi borásszal együtt azt szorgalmazta, hogy a jövőben fektessenek nagyobb hangsúlyt a vízgazdálkodásra. Arra a területre, amely terület szakmai grémiumának a lefejezéséhez Áder János is statisztált.
|
|
Dátum: 2015. June 10. Wednesday, 13:18 Szerző: realzoldek |
|
|
|
|
| |
|
Átlagolt érték: 0 Szavazat: 0
|
|
|
|
|
|
|