Reális Zöld Valóság
Reális Zöldek Klub internetes újság ( Nyilvántartásba vétel - Országgyűlési tudósítások)
  Belépés | Regisztráció

 Kezdőlapnak!

 Kedvencekhez! | (CTRL + D)
A Reális Zöldek Klub tudományos háttérének a művelői

Megnyitás külön ablakban
 
Tartalom
icon_home.gif Főoldal
realzoldek150.gif 
· Állásfoglalás
· Elérhetőség
· Bemutatkozás
· Közlemények
· Tájékoztató
· RZ Vélemények
· 20 éves a RZK

rzvlogo.gif 
null.gif Reális Zöldek Klub
null.gif környezetpolitikai
null.gif lapja
· Archívum

Közösség
· Hírek
· Hír rovatok
· Hírküldés
· Hír archívum
· Vélemények 1
· Szavazások
· Általános fórum
· Támogatók
· Vélemények
· Tartalom
· Kapcsolat
· Honlap Térkép
· Fórum
 
Google Kereső
Google

Keresõ
Keresett szöveg:

WWW
realzoldek.hu

SafeSearch::


Részletes Keresõ
 
Ott vagyunk a Facebookon
Reálzöldek Reális Zöldek Klub

Névjegy létrehozása

 
Facebook oldalak

Hárfás Zsolt

Atomenergia Info 
A Reális Zöldek Klub eszmeiségét kifejező írások szerzői

Megnyitás külön ablakban
 
CAMPING
Mediterrán körülmények SIKONDÁN a fürdő mellett!
RIEDEL RENÉ
+36 20 991 3209
+36 72 481 981
7300 Komló-Sikonda
info @ medianocamping .hu medianocamping.hu
FACEBOOK
 
Vélemények

A ReálZöldek véleményei olvashatóak még az alábbi honlapokon:


Greenfo hírlevél!


 
Linkcsere

ReálZöldek logo


Link elérhető
http://realzoldek.hu/
zoldlogo150.gif


Link elérhető
http://realzoldek.hu/
rgszold.jpg


 
Kapcsolódás

Honlapunk kódja

 
Történelmi
Évfordulók


Évforduló naptár

 
Zöld Válasz

Zöld Válasz
 
Dr. Szabadi Béla blogja
"Kiszorított véleményem"
 
Elnökségi meghívó 2016. január 15.

- Elnökségi meghívó 2016. január 15-ére
- Mellékletek
- Az elnökségi ülés előadásai és fényképek
- BÜNTETÉS
 
In Memoriam Paulus Alajos. 1925-2011.
Közéleti magazinrealzoldek írta: ""In Memoriam Paulus Alajos. 1925-2011." - Emlék-Fény-Kép töredékek dr. Paulus Alajos filmrendező-operatőr életművéből. 1. rész

Kedves Kollégák!

Korábbi gyászjelentésből értesülhettek a Barátok és Ismerősök, hogy "Lojzi Bácsi" (dr. Paulus Alajos, Balázs Béla díjas filmrendező és operatőr, Újpest és Mezőhék díszpolgára, tiszteletbeli tengerész) 85 éves korában, 2011. május 12-én, "messzi vizekre hajózott"!


Azok részére, akik 2011.06.14-én, ott voltak a Káposztásmegyeri Szentháromság templomban, és elkísérhették hamvait a templom alatti urnatemetőbe, azoknak emlékeztetül, akik bármilyen okból nem tudtak részt venni a temetésen, azok és az utókor részére, legalább utólagos tájékoztatásul, mellékelten csatolunk néhány töredéket, információt és Lojzi Bácsi életművét, munkásságát, emberségét, kitartását, helytállását méltató írást, búcsúbeszédet, abban a reményben, hogy lesz majd valaki, aki az "Életmű" mozaikjait összeszedi, rendszerezi és egységes szerkezetben, közre adja, az utódok részére okulásul! (A következő, 2. részben a temetésről készült felvételeket adjuk közre, a www.realzoldek.hu honlapon is!)

A gyászolók között - az özvegy és a szűkebb rokonság mellett, többek között - az Újpestiek (köztük Dercze Tamás, volt polgármester), a Mezőhékiek (egy kisbusszal!), a filmesek, az újságírók, a hajósok, az energetikusok, a Duna és a Tisza szerelmesei, valamint gr. Széchenyi István, Vásárhelyi Pál, dr. Mosonyi Emil akadémikus, a "vízépítés nemzetközi hírű professzora" előtt fejet-hajtó - a történelem viharaiban megtépázott - kis csapata is képviseltette magát, és tett hitet a Lojzi Bácsi által egész életében képviselt eszmék, és erkölcsi tartás mellett. A hajósok képviseletében Bauer József, hosszú-járatú, tengerészkapitány a "Tengerész Imá"-val tisztelgett Paulus Alajos emléke előtt, majd ennek másolatát átadta Paulus Alajos özvegyének, Gabi néninek.

A hivatalos média (TV-k, rádiók, stb.) a temetésen ugyanúgy nem képviseltette magát, mint Mosonyi Emil professzor temetésén, amelyen - a háttérben, szerényen meghúzodva - még Lojzi Bácsi is ott volt, kameránk - mint egyetlen "tanu" - tanusága szerint!

Álljon itt, emlékeztetül Kósa Csaba - a Magyar Újságírók Közössége elnöke - a Katolikus Rádióban, 2011.05.26-án felolvasott jegyzete, "Paulus" címmel:

"Paulus. Bibliai név. Paulus Alajos. Magyar filmrendező. Megannyi kitűnő dokumentum- és ismeretterjesztő film rendezője. A drogos Kareszról készített megrendítő dokumentumfilm alkotója. De nemcsak rendező volt, hanem szociográfus is. Ez utóbbit az alkalom és a felelősség szülte. A történelmi kényszer és a megörökítés felelőssége. Munkás szülők gyermeke. Jogi diplomával, 1956-os munkástanácsi tisztséggel a háta mögött, nagy-nagy szerencsével, világosító munkásból lett filmrendező. 1972-ben lehetőség nyílt előtte, hogy a nagykunsági öntözőcsatorna építéséről dokumentumfilmet készítsen. Ekkor jutott el a tiszántúli Mezőhék községbe, ahová aztán három és fél évtizeden át hűséggel visszajárt, hogy filmes krónikása legyen a településnek. Filmes és író szociográfusa egy magyar falu megpróbáltatásainak, halálra ítéltetésének, életakarásának és helytállásának.

Mezőhéket 1950-ben alapították, a környező tanyák lakói számára. Ezerötszáz, egyen-házakban élő lakója lett az új - ahogy akkor nevezték - szocialista községnek. De maradtak több százan az oda tartozó tanyavilágban is. A község és a tanyák lakóinak a paprikaszárító üzem és az országos hírű Mezőhéki Táncsics termelőszövetkezet adott munkát. A téesz központjában felállították a névadó, Táncsics Mihály szobrát. Paulus Alajos erre a településre érkezett 1972-ben. Megismerte Nagy Kálmánt, az okos, tettre kész fiatal tanítót, egyúttal mozigépészt és rádióamatőrt, aki felkarolta a tehetséges gyerekeket, aki rozzant Trabantjával kijárt a tanyákra is. Megismerte aztán Paulus Alajos a nagy-hatalmú téeszelnököt, Bagó Bálintot, aki szocialista kényúrként uralkodott az alattvalóin. És megismerte a sáros tanyavilágban küszködő, hat gyermekes Kóródi családot. Három és fél évtizeden át ott volt Paulus Alajos és a felvevőgép számtalan iskolai évnyitón, évzárón, falu-, és tanyagyűlésen, téesz zárszámadó közgyűlésen, ott volt a téesz-elnök szervezte körvadászaton, az orvosi rendelőben, és természetesen, a legtovább időzve, ott volt Kóródi Ferencék tanyáján. Ott volt, amikor a legkisebb Kóródi kislány, Kati az első iskolai dolgozatát írta, és ott volt Kóródi Katalin esküvőjén.Ott volt a kamera, amikor Bagó Bálint átköltözött a nagyobb kényelmet biztosító Mesterszállásra, hogy onnan irányítsa a téesz életét. Ott volt, amikor a kényúr lebontatta, és maga után vitette Táncsics Mihály szobrát. Ott volt Paulus Alajos, amikor az 1970-es évek végén - a lakosság tiltakozására mit sem adva - megszüntették Mezőhék önállóságát. Szerep nélküli községnek nyilvánították, mint megannyi magyar kisfalut. Bezárták az iskoláját. A falurombolást megkezdve ekkor hajtották végre vidéken az iskolakörzetesítést. Rögzítette a kamera és a jegyzetfüzet a romlás, a leépülés menetét. Nagy Kálmánt, az áldozatos életű tanítót Túrkevére helyezték. Elköltözött az orvosnő. Távozott Bagó Kálmán is, hogy - hol másutt?- a Bajai Állami Gazdaság élén landoljon. Nagyobb baj, hogy kezdtek elköltözni sorban mindazok, akik házat tudtak venni egy-egy nagyobb településen. Csak a legszegényebbek maradtak, a leginkább kiszolgáltatottak. A Kóródiak.

És maradt - krónikásként - Paulus Alajos. Ő ekkor már eltéphetetlen szálakkal kötődött a településhez. Tudta, hogy Mezőhék jelkép. Az élet-halál harcukat vívó magyar falvak szimbóluma. Éppen ezért ott volt, amikor 1990 után a mezőhékiek visszavívták az önállóságukat. Amikor polgármestert választottak. Amikor, az ezredfordulón újra megnyitották az iskolájukat. Amikor az omladozó tűzoltó-szerházból épített kis templomukat felszentelték. És ott volt, amikor - újabb családokat téve munkanélkülivé - bezárták a paprikaszárító üzemet. Amikor elvették a postájukat. Ott volt, amikor jött a parancsolat, hogy - ötszáz lélekszám alatti település lévén - nem tarthatnak iskolát. Ott volt az ünnepségen, amikor 2006-ban átadták a helybéliek összefogásával „csakazértis” megépített új óvodát és iskolát. Most elment, átlépett abba a másik, ismeretlen tartományba. Nyolcvanöt éves volt.

Amikor utoljára találkoztunk, a kezemre tette a kezét.
- Tudod - mondta -, a falvakban dől el. Hogy ezer esztendő után megmaradunk-e ebben a kicsiny hazában.

Míg élt és ágynak nem esett, visszajárt Mezőhékre. Bármi, bárhogyan történt is - Paulus Alajos, ez a törékeny termetű, aszkéta arcú, tiszta szívű ember ott volt fogadott faluja népe mellett, erősítve őt a megmaradás hitében.
Mert ez volt a tett. Paulusnak lenni, kezdettől fogva. Mindig csak Paulusnak."

http://www.katolikusradio.hu/?m_id=4&m_op=viewmusor&id=254043
hallgassa meg! (a lejátszáshoz szükséges RealPlayer letölthető innen.)


Miért van az, hogy Magyarországon változatlanul érvényes az a mondás, hogy "senki sem lehet próféta, a saját hazájában"? És meddig lesz ez még így?

Most, amikor a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság fejlesztése, felzárkóztatása van napirenden, és készülnek a különböző - de pre-koncepciókkal terhelt, duzzasztás-, vízlépcső-, és hajózás-ellenes - stratégiák (klíma-, víz-, árvíz-, aszály-, közlekedés-, energia-, élelmiszer-, vidék-, turizmus-, Duna-, Tisza-, stb.), éppen ideje lenne, hogy a döntéshozók meghallják és figyelembe vegyék dr. Paulus Alajos dokumentum-filmjeiben elhangzó, és a megszólaltatottak részéről, egyértelműen megfogalmazott intelmeket, javaslatokat!

Az ország, a nemzet és az egész Kárpát-medencei magyarság, valamint a Duna-menti népek békés egymás-mellett élésének biztosítása érdekében is!

Reméljük, hogy előbb-utóbb - de inkább előbb! - így lesz! Az Európai Duna Régió Stratégia ott fekszik még a soros magyar EU elnökség asztalán, reméljük, hogy a Magyar Kormány és Parlament nem megy szembe "Európá"-val, és a 2011. június 24-i, Budapesti Zárókonferencia nemcsak "díszpecsétet" üt majd a dokumnetumra, hanem érdemi változást fog hozni - kivánjuk, hogy Lojzi Bácsi végakaratának megfelelően - a Duna-stratégiában is, amelynek megvalósítása már a lengyel EU elnökség idején veszi majd kezdetét!

Lojzi Bácsi a "málló rögök közt, szilárd szikla", nyugodj békében!

Baráti üdvözlettel:

--
Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033


Dokumentumok és képek:

"
Dátum: 2011. June 16. Thursday, 22:16 Szerző: webmester
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Közéleti magazin
· Írta: webmester


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Közéleti magazin:
Góg és Magóg fia helyett, Kun Béla unokája

 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

 
Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Küldd el levélben! Küldd el levélben!

 
Kapcsolódó rovatok

Közéleti magazinSzerver statisztikai adatok.


Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek.
A közzétett hírek, vélemények és a hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 1992-2014 a Reális Zöldeké.
A Reálzöldek honlapján megjelenő különböző írások és vélemények nem feltétlen tükrözik a Reálzöldek véleményét, hanem kizárólagosan a szerzőkét.

Üzenet a webmesternek: webmester@realzoldek.hu

PHP-Nuke © 2005 Francisco Burzi. A PHP-Nuke szabad szoftver, a GPL licenszben leírtak alapján terjeszthet?, kötelez? terméktámogatás nem jár hozzá.
Platinum 7.6.b.4 Alapú Weboldal

Oldalkészítés: 0.11 másodperc

:: fisubgreen phpbb2 style by Daz :: PHP-Nuke theme by www.nukemods.com ::